Szałwia BIO z Sycylii (gałązka), 25g

  • Producent: Az. Agr. Gandolfo Filippone, Sicilia, Włochy
  • Dostępność: Jest
    KOSZT DOSTAWY:
    POLSKA – GRATIS od 200zł
    WARSZAWA i OKOLICE – GRATIS od 100zł
14,50 zł
cena produktu z VAT
szt.

Kwiaty szałwii, o barwie od niebieskiej do fioletowej, pojawiają się na ogół wiosną.

Liście szałwii są używane świeże lub suszone w gotowaniu do przyprawiania żywności i ułatwienia trawienia.
Powszechnie używa się ich do zaprawiania makaronów i gnocchi masłem, do przyrządzania sosów, pieczonych i duszonych mięs, ryb, roślin strączkowych, olejów i aromatycznych octów.

Szałwia jest szczególnie znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych, balsamicznych, uławiających trawienie i wykrztuśnych. Jest pomocna w przypadku takich dolegliwości jak: zatrzymanie wody, obrzęki, reumatyzm i migreny, a także jest wskazany w zapaleniu dziąseł i ropniach. Przyspiesza proces gojenia się ran.

Certyfikacja: IT BIO 006