Świeże Mango BIO z Sycylii_1 szt

  • Producent: Producenci_Lentini (Catania)_Sycylia
  • Dostępność: Brak
    KOSZT DOSTAWY:
    POLSKA – GRATIS od 200zł
    WARSZAWA i OKOLICE – GRATIS od 100zł
13,00 zł
cena produktu z VAT

Pochodzi z upraw ekologicznych. 

Mango jest dobrym źródłem węglowodanów, które stanowią solidny zastrzyk energii. Zawiera ono również lupeol, magniferynę i błonnik. Mocną stroną mango, są znajdujące się w miąższu witaminy i minerały, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo i cynk. Nie brakuje również witamin na czele z witaminą C, a poza tym A, E, niacyna, B6, ryboflawina, tiamina, kwas foliowy i witamina K. Dzięki wymienionym powyżej minerałom, witaminom, i innym cennym składnikom, owoc mango ma wyjątkowe właściwości sprzyjające zdrowiu. Znajdujące się w nim przeciwutleniacze, zajmujące się wyłapywaniem wolnych rodników, opóźniają proces starzenia się oraz hamują rozwój komórek nowotworowych, między innymi raka piersi i raka okrężnicy. Warto podkreślić, że składniki mango nie tylko zabijają komórki rakowe, również chronią zdrowe komórki. Działają antywirusowo, antybakteryjnie, przeciwbólowo oraz przeciwzapalnie. Mango to owoc, które ma właściwości lecznicze mogące się przydać osobom, u których istnieje groźba rozwoju miażdżycy, zespołu metabolicznego lub cukrzycy. Mimo znajdującego się w nim cukru, przyczynia się do obniżenia poziomu glukozy we krwi. Jedzenie mango obniża też podwyższony poziom ciśnienia tętniczego i wzmacnia odporność, szczególnie w okresie większej liczby zachorowań czy przeziębień.

Skórka mango, która zmienia barwę w miarę dojrzewania owocu od ciemnozielonej, poprzez różne odcienie żółci, po czerwoną - kryje złocistopomarańczowy, pachnący miąższ i sporą pestkę.

Mango jest bardzo smaczne, sycące i soczyste, dzięki czemu gasi pragnienie. Można je jeść na setki sposobów, dodając do koktajli, sałatek, sernika, a nawet dań mięsnych.