Tradycyjna, sycylijska szynka najwyższej jakości. Jest to sycylijski odpowiednik włoskiej szynki parmeńskiej.
Wytworzona w spośób naturalny. Nie zawiera barwników, ulepszaczy smakowych, substancji mięsozastępczych, sztucznych aromatów, białek oraz środków poprawiających wiązanie wody.
Starannie wyselekcjonowane mięso użyte do produkcji pochodzi z lokalnej ubojni, od zwierząt karmionych w sposób tradycyjny, naturalny. Mięso nie zawiera antybiotyków, stymulatorów wzrostu oraz hormonów.
Charakteryzuje się subtelnym smakiem, wybornym, zachęcającym zapachem i czerwonym kolorem mięsa. Jest to wyrób niskokaloryczny, o małej zawartości tłuszczu. Jest lekkostrawna, zdrowa i pozytywnie wpływa na metabolizm.
Najlepiej smakuje pokrojona w cienkie plasterki z czerwonym winem lub jako popularne crostini tj. zapiekana kromka świeżego, pszennego pieczywa z prosciutto crudo i mozzarellą. W kuchni włoskiej ma szerokie zastosowanie, a mianowicie: do pizzy, spaghetti, pierożków (tortellini, ravioli) i do sałatek. Doskonale komponuje się z takimi owocami jak melon, figi, winogrona, papaja, gruszki, a nawet śliwki.
Wędliny kroimy na plasterki i pakujemy próżniowo.