Właściwości lauru są wynikiem bogatej zawartości olejków eterycznych, obecnych w jagodach i liściach. Liście laurowe są szczególnie bogate w dobroczynne składniki i esencje aromatyczne, zwłaszcza jeśli zbiera się je zimą i wczesną wiosną. Właśnie z tego powodu laur, który spontanicznie rośnie na terenie Parku Madonie, zbierany jest głównie wiosną i suszony w cieniu, aby zachować swoje właściwości w niezmienionym stanie.
Rozprzestrzenianie się i szerokie zastosowanie go w kuchni sycylijskiej sprawiło, że laur został wpisany na listę tradycyjnych włoskich produktów spożywczych (PAT) i wskazany przez Ministerstwo Rolnictwa, Polityki Żywnościowej i Leśnej (Mipaaf) jako typowy produkt sycylijski.
Liście są używane do nadawania smaku różnym potrawom mięsnym, rybnym i strączkowym. Służą do aromatyzowania warzyw i grzybów w oleju i occie.
W ziołolecznictwie i medycynie naturalnej laur uznawany jest od czasów Greków i Rzymian, o różnych dobroczynnych właściwościach m.in. środki antyseptyczne, moczopędne.Uważany jest również za naturalny środek odstraszający owady i pasożyty.
Certyfikacja: IT BIO 006