Wyjątkowe czerwone, wytrawne wino ze szczepów rdzennie sycylijskich, uprawianych na zboczach Etny w lekko rubinowym kolorze. Wino o wyrafinowanych nutach czerwonych owoców (dzikie truskawki) i fiołków. Wyczuwalne przyprawy w postaci pieprzu i słodki smak tabaki. Świeże, miękkie o zrównoważonym i soczystym finiszu.
Dopasowanie do potraw:
Doskonale pasuje do przystawek, takich jak wędliny i sezonowane sery oraz dań kuchni śródziemnomorskiej. Świetnie sprawdzi się jako partner do mięs oraz roślin strączkowych.
Donnafugata,której siedziba znajduje się w Marsali - to jeden z najbardziej cenionych producentów Sycylii i jeden z tych, którzy w ostatnich dekadach wyciągnęli wyspę z prowincji winiarskiej Europy. Donnafugata ma szczególny sentyment do Lamparta ("Il Gattopardo" - powieść włoskiego pisarza Giuseppe Tomasie di Lampedusa, dzieła napisanego w konwencji powieści XIX-wiecznej, ukazującej schyłek świata starej burbońskiej arystokracji na Sycylii w czasach zjednoczenia Włoch). Firma wzięła nazwę od powieściowej posiadłość rodu Salina, w której rozgrywa się lwia część akcji. Niektóre z etykiet są też inspirowane powieściowymi postaciami.