Białe, wytrawne wino, świeże, złożone, charakteryzuje się odpowiednią struktura i mineralnością. Wyczuwalne są w nim nuty owoców o białym miąższu (gruszka, nektarynka) oraz lekki aromat grejpfruta.
Ciekawostka: Etykietka obrazuje twarz tajemniczej kobiety uciekającej, jak cały naród Elymianów. Anthilia to nazwa nadana w epoce rzymskiej dla obszaru Rocca di Entella, w gminie Contessa Entellina. Dzisiaj Anthilia to wino, które identyfikuje się z antycznym terenem, na jakim się zarysowało. Jest również pierwszym, jakie zostało stworzone przez winnicę, a pozostaje do dzisiaj w sercu wielu koneserów.
Dopasowanie do potraw:
Idealne w połączeniu z lekko wędzonymi rybami, tuńczykiem, skorupiakami oraz wszystkimi rodzajami makaronów.
Donnafugata,której siedziba znajduje się w Marsali - to jeden z najbardziej cenionych producentów Sycylii i jeden z tych, którzy w ostatnich dekadach wyciągnęli wyspę z prowincji winiarskiej Europy. Donnafugata ma szczególny sentyment do Lamparta ("Il Gattopardo" - powieść włoskiego pisarza Giuseppe Tomasie di Lampedusa, dzieła napisanego w konwencji powieści XIX-wiecznej, ukazującej schyłek świata starej burbońskiej arystokracji na Sycylii w czasach zjednoczenia Włoch). Firma wzięła nazwę od powieściowej posiadłość rodu Salina, w której rozgrywa się lwia część akcji. Niektóre z etykiet są też inspirowane powieściowymi postaciami.