Czerwone pomarańcze z Sycylii_BIO_ odmiana MORO_2kg

  • Producent: Producenci_Siracusa_Sycylia
  • Dostępność: Jest
    KOSZT DOSTAWY:
    POLSKA – GRATIS od 200zł
    WARSZAWA i OKOLICE – GRATIS od 100zł
28,00 zł
cena produktu z VAT
(14,00 zł za 1kg)
szt.

 

Pomarańcze dotarły na Sycylię wraz z kulturą arabską, ale dopiero na początku XX wieku wraz rozwojem systemów nawadniających i dzięki udoskonalonym technikom uprawy na wschodnim wybrzeżu Sycylii i na południowym stoku Etny rozpoczęto na dużą skalę uprawy pomarańczy, głównie czerwonych.

Pomarańcze uprawiane w tym rejonie, dzięki niezwykłemu mikroklimatowi, który związany jest z sąsiedztwem i aktywnością wulkanu Etna mają szczególne właściwości, są bogate w minerały, zachwycają ogromną ilością soku i niezwykła słodyczą. Dzięki wysokim różnicom temperatur pomiędzy nocą i dniem, pomarańcze te mają czerwonawe zabarwienie miąższu i obfitują w duże ilości antocyjanów. Jest to rodzaj antyoksydantów, które roślina kumuluje broniąc się przed dużymi różnicami temperatur. Dzięki nim walory odżywcze czerwonych pomarańczy są wyjątkowe. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy wspiera naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka i w rezultacie opóźnia proces starzenia. Antocyjany korzystnie wpływają na nasz układ krążenia, wzrok, a nawet pamięć. Działają przeciwzapalnie, wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne, obniżają poziom złego cholesterolu a nawet wykazują działanie antynowotworowe. Czerwonych pomarańczy nie znajdziemy prawie nigdzie indziej na świecie i stąd są one poszukiwanym rarytasem nie tylko w Europie ale również w Stanach Zjednoczonych i Japonii.

Czerwone pomarńcze z Sycylii posiadaja sygnature I.G.P - Indicazione Geografica Protetta (Chronione Oznaczenie Geograficzne).