Czekolada z Modica z dodatkiem imbiru. Wyrabiana z pełnych ziaren kakaowca, na zimno, bez mleka i tłuszczów roślinnych. Nie zawiera również żadnych konserwantów ani barwników.
Cioccolato di Modica to jeden z najsłynniejszych i najlepszych wyrobów cukierniczych pochodzących z prowincji Ragusa. Posiada ona status "Prodotto agroalimentare tradizionale della Sicilia", czyli tradycyjnego sycylijskiego produktu spożywczego. Produkowana jest ona w taki sam sposób, w jaki robili to starożytni Aztecy. Receptura i sposób jej produkcji został przywieziony na Sycylię w XIV w przez Hiszpanów.
Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów.
Czym różnią się czekolady z Modica od innych wyrobów cukierniczych znanych nam z półek sklepowych?
1) Wytwarzana jest ona prosto z ziaren kakaowca. Do jej produkcji nie używa się masła kakaowego czy lecytyny sojowej. Nie zawiera żadnych konserwantów oraz barwników. Przyglądając się składnikom nie można oprzeć się wrażeniu, że ma się przed sobą produkt najwyższej jakości. Każda tabliczka zawiera bowiem tylko dwa lub trzy składniki – masę kakaową, cukier oraz aromat smakowy. Przy jej konsumpcji wyczuwa się również drobne ziarenka cukru.
2) Niezmienna wielkość tabliczek, która wynosi zawsze 13 cm długości, 4,5 cm szerokości oraz 1,2 cm wysokości. Waga jednej czekolady to zazwyczaj 100 g. Każda pojedyncza tabliczka dzielona jest na cztery równe części. Ze względu na grubość czekolady ciężko jest ułamać mniejszy kawałek, co nie wróży dobrze łasuchom.
Producenci czekolady z Sycylii zachęcają również do wykorzystywania swego produktu jako podstawowego składnika domowej, gorącej czekolady. Wystarczy bowiem rozpuścić ją w gorącym mleku lub wodzie, dzięki czemu uzyskać możemy filiżankę pysznego, zdrowego i aromatycznego napoju. Warto również wspomnieć, iż zgodnie z miejscową tradycją czekoladę tę spożywało się również z chlebem lub wykorzystywało w kuchni do przygotowywania innych aromatycznych dań.