Cantine Lombardo_Marsala Superiore Ambra Garibaldi Dolce (słodkie)_DOC

  • Producent: Cantine Lombardo_Marsala_Sycylia_Włochy
  • Dostępność: Brak
    KOSZT DOSTAWY:
    POLSKA – GRATIS od 200zł
    WARSZAWA i OKOLICE – GRATIS od 100zł
79,00 zł
cena produktu z VAT

Marsala słodka typu superiore, czyli leżakująca minimum 2 lata w beczce drewnianej. Tradycyjny trunek pochodzący z zachodniej Sycylii, którego historia sięga połowy XVIII wieku. Wzmacniane wino, do którego w procesie produkcji dodaje się destylatu winnego. Typ ambra powstaje przez dodanie do bazy mosto cotto, czyli gotowanego skoncentrowanego moszczu, który podnosi walory smakowe i aromatyczne wina.

Miejsce produkcji: zachodnia Sycylia, na obszarze ściśle określonym prawem winiarskim dla produkcji marsali (zapis z dnia 28/11/1984).
Gleby: sycylijskie czerwone ziemie tzw. terra rossa
Czas zbiorów: od połowy września do końca września
Produkcja: delikatne wyciskanie, powolna fermentacja w kontrolowanej temperaturze, po uzyskaniu odpowiedniego poziomu cukru fermentacja jest przerywana przez dodanie alkoholu – w ten sposób wino uzyskuje 18% zawartości alkoholu.
Starzenie: minimum 2 lata w beczce dębowej
Cukier: >10%
Barwa: bursztynowa
Smak: słodki
Zastosowanie: doskonałe jako wino deserowe