Marsala wytrawna typu fine, czyli leżakująca minimum rok w tym około 8 miesięcy w beczce drewnianej. Tradycyjny trunek pochodzący z zachodniej Sycylii, którego historia sięga połowy XVIII wieku. Wzmacniane wino, do którego w procesie produkcji dodaje się destylatu winnego. Typ ambra powstaje przez dodanie do bazy mosto cotto, czyli gotowanego skoncentrowanego moszczu, który podnosi walory smakowe i aromatyczne wina.
Miejsce produkcji: zachodnia Sycylia, na obszarze ściśle określonym prawem winiarskim dla produkcji marsali (zapis z dnia 28/11/1984).
Gleby: sycylijskie czerwone ziemie tzw. terra rossa
Czas zbiorów: koniec września
Produkcja: delikatne wyciskanie, powolna fermentacja w kontrolowanej temperaturze, po uzyskaniu odpowiedniego poziomu cukru fermentacja jest przerywana przez dodanie alkoholu – w ten sposób wino uzyskuje 17% zawartości alkoholu.
Starzenie: 1 rok w beczce dębowej
Cukier: 4%
Barwa: bursztynowa
Zastosowanie: idealne do gotowania i przygotowania dań mięsnych