Cantine Lombardo_Marsala Fine I.P. Ambra "Cucina" Semisecco (półwytrawna)_DOC

  • Producent: Cantine Lombardo_Marsala_Sycylia_Włochy
  • Dostępność: Jest
    KOSZT DOSTAWY:
    POLSKA – GRATIS od 200zł
    WARSZAWA i OKOLICE – GRATIS od 100zł
54,00 zł
cena produktu z VAT
szt.

Marsala półwytrawna typu fine, czyli leżakująca minimum rok, w tym około 8 miesięcy w beczce drewnianej. Tradycyjny trunek pochodzący z zachodniej Sycylii, którego historia sięga połowy XVIII wieku. Wzmacniane wino, do którego w procesie produkcji dodaje się destylatu winnego. Typ ambra powstaje przez dodanie do bazy mosto cotto, czyli gotowanego skoncentrowanego moszczu, który podnosi walory smakowe i aromatyczne wina.

Miejsce produkcji: zachodnia Sycylia, na obszarze ściśle określonym prawem winiarskim dla produkcji marsali (zapis z dnia 28/11/1984)
Gleby: sycylijskie czerwone ziemie tzw. terra rossa
Czas zbiorów: koniec września
Produkcja: delikatne wyciskanie, powolna fermentacja w kontrolowanej temperaturze, po uzyskaniu odpowiedniego poziomu cukru fermentacja jest przerywana przez dodanie alkoholu – w ten sposób wino uzyskuje 17% zawartości alkoholu.
Starzenie: 1 rok w beczce dębowej
Cukier: >4%
Barwa: bursztynowa (typ ambra)
Zastosowanie: doskonałe jako wino deserowe, idealne do gotowania i przygotowania dań mięsnych, sosów i syropów, a nawet drinków egg nogs.