Deserowe wino wzmacniane o smaku migdałowym. Vino alla Mandorla zwane też eliksirem miłości to wino stworzone na początku XX wieku przez rodzinę Blandano (stąd jego potoczna nazwa Blandanino). Jest to tradycyjna mieszanka wina stołowego wzmocnionego alkoholem wysokoprocentowym doprawionego migdałami i ziołami. Jest robione wg receptury sprzed ponad stu lat, kiedy to Don Vincenzo Blandano postanowił w Caffe Antico San Giorgio w Castelmola (tuż obok Taorminy) zaoferować swoim gościom niezwykły napitek zwany właśnie przez niego eliksirem miłości. Do dziś Caffe San Giorgio w Castelmola nadal ma w swojej ofercie Antico S. Giorgio Vino alla Mandorla, które jest spadkobiercą tej sycylijskiej specjalności sprzed wielu lat autorstwa Don Blandano.
To jedno z ciekawszych win deserowych w naszej ofercie. Antico S.Grigio Vino alla Mandorla to wino o kolorze ciemnego bursztynu i smaku, w którym dominują migdały, orzechy, karmel z nutą ziół, a w aromacie dostrzegalne są kwiaty pomarańczy i jaśminu.
Miejsce produkcji: zachodnia Sycylia
Produkcja: podczas produkcji do wina podstawowego dodaje się wyciąg migdałowy z dodatkiem alkoholu, żeby uzyskać pożądany migdałowy smak
Cukier: >20%
Barwa: ciemnobursztynowa
Smak: słodki i wyrazisty
Zastosowanie: dobra podstawa do mlecznych koktajli, lodów, ciasteczek i innych deserów, producent poleca pić z trzema kostkami lodu i plastrem pomarańczy