Cannoli to wyśmienity sycylijski deser, lekko wytrawne w smaku, kruche rurki nadziewane słodkim kremem, które najprawdopodobniej po raz pierwszy pojawiły się na obszarach Sycylii już w I w.n.e. Ciasto nieco podobne do naszego ciasta na faworki, tworzy pewnego rodzaju powłoczkę, którą wypełnia się słodkim nadzieniem - najczęściej słodką ricottą z dodatkami, np. cząstkami czekolady, siekanymi pistacjami czy też kandyzowanymi owocami. Cannoli tłumacząc z języka włoskiego dosłownie oznacza "małą rurkę", co bezpośrednio nawiązuje do kształtu deseru. Niewątpliwie stała się nierozerwalną częścią i symbolem sycylijskiej tradycji. Można spotkać różne rozmiary cannoli: od najmniejszych tzw. cannulicchi - nie większych od palca, aż do największych - wielkością zbliżonych do całej pięści (spotykane najczęściej w Piana degli Albanesi w południowej części prowincji Palermo na Sycylii). Wywodzące się z Palermo cannoli według źródeł historycznych było bardzo popularnym, słodkim deserem serwowanym we Włoszech najczęściej w okresie karnawału, prawdopodobnie jako symbol płodności. Obecnie jest serwowane przez cały rok jako jeden z symboli kuchni sycylijskiej.