Sycylia jest jedynym regionem Włoch, gdzie uprawiane są orzeszki pistacjowe. Co ciekawe Sycylijczycy zawdzięczają tę wyjątkową roślinę Arabom, którzy przywieźli i rozpowszechnili ją na wyspie w osiemnastym wieku. Na zboczach Etny, na terenie gminy Bronte znajdują się najprawdziwsze pistacjowe gaje, gdzie krzewy pistacjowe rosną wprost na lawie wulkanicznej.
Pistacje wyróżniają się swoimi właściwościami i wartościami odżywczymi na tle innych orzechów. Przede wszystkim jako jedyne zawierają karotenoidy - luteinę i zeaksantynę - które wspomagają pracę oczu i zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Ponadto ze wszystkich orzechów to właśnie pistacje zawierają najwięcej potasu, który obniża ciśnienie tętnicze. Zmniejszają ryzyko rozwoju raka, obniżają poziom cholesterolu oraz poziom cukru. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu (IG=15) nawet cukrzycy bez obaw mogą je włączyć do codziennej diety. 60-70g orzechów spożywanych codziennie to bardzo skuteczny „suplement” diety dla każdego.
Na Sycylii, z pistacji produkowane są lody o najwspanialszym na świecie smaku. Pistacje wykorzystywane są również do przepysznej, pistacjowej granity oraz wypieków cukierniczych. Nie sposób w tym miejscu nie wspomnieć również o likierze pistacjowym czy też kremie likierowym- trunkom, którym nie oprze się prawie żadna kobieta. Orzeszki pistacjowe stanowią również doskonałą bazę dań głównych oraz dań na bazie makaronu.
Niezwykłym przysmakiem, produkowanym z pistacji z Bronte, który nawet ciężko porównać do jakiegokolwiek innego specjału, jest słodki krem pistacjowy. Prawdziwe łasuchy uwielbiają jeść ten nieskomplikowany i jednocześnie wyrafinowany produkt prosto ze słoika. Warto jednak wiedzieć, że krem pistacjowy idealnie nadaje się do smarowania pieczywa, słodkich wypieków oraz cukierniczych wyrobów. Crema di Pistacchio świetnie sprawdza się jako nadzienie do naleśników, babeczek, ciast i tortów. Kromka pełnoziarnistego pieczywa posmarowana kremem pistacjowym stanowi szybkie i energetyczne śniadanie.
Smak pistacji z Bronte jest niepowtarzalny i wyjątkowo aromatyczny, nadaje potrawom prawdziwie sycylijskiego charakteru z delikatną nutą Wschodu. Orzeszki pistacjowe z Bronte, oraz wszelkie wyroby z tej odmiany orzeszków cieszą się uznaniem na całym świecie, szczególnie za sprawą ich niezwykłego aromatu oraz niezrównanych walorów smakowych.