Spaghetti all Pistacchio

12-07-2016

Dziś polecamy Spaghetti z pesto pistacjowym posypane mielonymi pistacjami z Bronte- wegetariański obiad dla całej rodziny.

Składniki dla 4 osób:

  • Spaghetti z pszenicy durum, 500g
  • Pesto pistacjowe, 90g
  • Oliwa z oliwek extra virgin, 3-4 łyżki stołowe
  • Pistacje z Bronte, 50g mielonych pistacji
  • sól, pieprz
  1. W garnku gotujemy wodę z łyżką soli.
  2. Do garnka z gotującą się wodą wrzucamy makaron. Gotujemy, aby był "al dente" według wskazówek na opakowaniu.
  3. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek extra virgin oraz pesto pistacjowe, podgrzewamy powoli mieszając.
  4. Ugotowany makaron odsączamy i wrzucamy na patelnię razem z 3 łyżkami wody, w której się gotował. Chwilę podgrzewamy i mieszamy do połączenia się składników.
  5. Makaron podajemy posypany mielonymi pistacjami z Bronte.

Czas przygotowania: 20 minut

Wszystkie składniki potrzebne do wykonania dania znajdziesz na naszej stronie: https://posmakujsycylii.pl/