Blog

Thumb_6-thumb-6-thumb-6-Crema-di-pistacchio-2-FB

Zielone złoto Etny - pistacje z Bronte.

09-08-2016
Sycylia jest jedynym regionem Włoch, gdzie uprawiane są orzeszki pistacjowe. Co ciekawe Sycylijczycy zawdzięczają tę wyjątkową roślinę Arabom, którzy przywieźli i rozpowszechnili ją na wyspie w osiemnastym wieku. Na zboczach Etny, na terenie gminy Bronte znajdują się najprawdziwsze... więcej
Thumb_5-thumb-5-thumb-5-oliwki-oliwa-extra-vergine

Oliwa z oliwek extra virgin - niezrównany eliksir młodości.

08-08-2016
Niejednej z nas, drogie panie, zdarza się z zazdrością podziwiać urodę Hiszpanek, Włoszek, Francuzek czy Greczynek. Klimat, dieta, styl życia i uwarunkowania genetyczne- doszukujemy się przyczyn ich lepszego zdrowia i wyglądu. To wszystko ma znaczenie, jednak spożywanie zdrowych,... więcej
Thumb_4-thumb-4-zapiekanka-aneletti2

Makarony z pszenicy DURUM

08-08-2016
W codziennym zaganianym życiu często sięgamy po białe pieczywo i niezdrowe przekąski, ponieważ nie mamy czasu na przyrządzanie zdrowych posiłków, a co za tym idzie nie dostarczamy naszym organizmom odpowiedniej ilości błonnika czy wartościowych zbóż... więcej
Thumb_3-makarony-z-pszenicy-durum

Kuchnia sycylijska

08-08-2016
Jednym z symboli Sycylii jest słońce ponieważ przez ponad 300 dni w roku świeci w tym rejonie i to właśnie jemu kuchnia sycylijska zawdzięcza smak i doskonałą jakość. W nim dojrzewają przepyszne, aromatyczne warzywa i owoce – podstawa sycylijskiej kuchni... więcej
Thumb_1-Spaghetti-all-pistacchio-S2

Spaghetti all Pistacchio

12-07-2016
Dziś polecamy Spaghetti z pesto pistacjowym posypane siekanymi pistacjami z Bronte- wegetariański obiad dla całej rodziny. Składniki dla 4 osób: Spaghetti z pszenicy durum, 500g Pesto pistacjowe, 90g Parmigiano Reggiano DOP, kilka łyżek świeżo startego sera Oliwa z oliwek extra... więcej