Wino białe, wytrawne o długotrwałej ciągłości smaku i węchu. Zapach otwiera się na nuty jabłka oraz egzotycznych owoców (ananasa, bananów), w tle bogato mineralne. W ustach przyjemnie wyważone i bardzo esencjonalne.
Ciekawostka: Gabriella myślała o “ucieczce” oraz rozpoczęciu nowego życia, napotykając na wiele trudności. Była to kobieta nieznająca spokoju, zawsze z wiatrem we włosach. To właśnie ona jest główną bohaterką etykietki wina La Fuga, ukazującą nie tylko ruch, ale także światło i ziemię.
Dopasowanie do potraw:
Idealnie pasuje do różnych dań, ale bez wątpienia świetnie łączy się ze skorupiakami oraz pierwszymi daniami z tuńczykiem w różnych odsłonach.
Podawać mocno schłodzone, w temperaturze 12-14°C.
Donnafugata,której siedziba znajduje się w Marsali - to jeden z najbardziej cenionych producentów Sycylii i jeden z tych, którzy w ostatnich dekadach wyciągnęli wyspę z prowincji winiarskiej Europy. Donnafugata ma szczególny sentyment do Lamparta ("Il Gattopardo" - powieść włoskiego pisarza Giuseppe Tomasie di Lampedusa, dzieła napisanego w konwencji powieści XIX-wiecznej, ukazującej schyłek świata starej burbońskiej arystokracji na Sycylii w czasach zjednoczenia Włoch). Firma wzięła nazwę od powieściowej posiadłość rodu Salina, w której rozgrywa się lwia część akcji. Niektóre z etykiet są też inspirowane powieściowymi postaciami.