Parmigiano Reggiano DOP 24 M, waga: 0,270kg

  • Producent: Il formaggio BONI_Parma Włochy
  • Dostępność: Brak
    KOSZT DOSTAWY:
    POLSKA – GRATIS od 200zł
    WARSZAWA i OKOLICE – GRATIS od 100zł
25,65 zł
cena produktu z VAT
(95,00 zł za 1kg)

Parmigiano Reggiano DOP dojrzewający 24 miesiące. 

Przechowywać w lodówce w temperaturze od 4-8 stopni C.

Parmezan oferowany przez nas dojrzewał 24 miesiące, podczas których wytworzyły się w serze białe kryształki świadczące o jego pełnej dojrzałości. Dojrzewał w specjalnie przygotowanych do tego celu magazynach, gdzie regularnie był przewracany i szczotkowany. Dzięki ręcznemu, niezmienionemu od siedmiu stuleci sposobowi wyrobu, recepturze nietolerującej żadnych dodatków z wyjątkiem soli, a także za sprawą mleka krów karmionych wyłącznie najświeższą trawą, ma on niespotykany nigdzie indziej, niemożliwy do skopiowania smak.

 

Parmiggiano Reggiano to prawdziwy król włoskich serów, nazywany po polsku parmezanem. Wytwarzany z mleka krów pasących się na apenińskich pastwiskach, zawsze z podwójnego udoju – porannego i wieczornego. Jego produkcja jest kontrolowana przez konsorcjum Parmigiano-Reggiano i jest dozwolona jedynie w okresie od 1 kwietnia do 11 listopada.

Aby wyprodukować 1kg Parmigiano Reggiano potrzebnych jest 16 litrów mleka najwyższej jakości od krów karmionych wyłącznie świeżą trawą. Parmigiano Reggiano ma trzy stopnie dojrzewania:

Fresco: młody Parmezan, dojrzewał mniej niż 18 miesięcy.

Vecchio: średni i stary Parmezan ma za sobą od 18-24 miesięcy dojrzewania.

Stravecchio: stary Parmezan, którego okres dojrzewania trwał od 24 do 36 miesięcy