Mąka z sycylijskiej pszenicy Durum, 5kg

  • Producent: Molini Del Ponte, Sycylia Włochy
  • Dostępność: Jest
    KOSZT DOSTAWY:
    POLSKA – GRATIS od 200zł
    WARSZAWA i OKOLICE – GRATIS od 100zł
54,50 zł
cena produktu z VAT
szt.

"Farina di grano duro di Sicilia, molito a pietra naturale"mąka przygotowana z najlepszych gatunkowo ziaren z pszenicy durum uprawianej na Sycylii, mielona w sposób tradycyjny z użyciem naturalnych kamieni. Sycylijska mąka z ziaren z pszenicy durum jest używana do produkcji najwyższej jakości makaronów oraz do wypieku chleba.  

Pszenica Durum (twarda), to jedna z najstarszych roślin uprawianych od wieków w Chinach, na Bliskim Wschodzie, w Północnej Afryce i na Sycylii. Pszenica durum z Sycylii słynie z bardzo wysokiej jakości i jest ceniona na całym świecie.

Mąka z pszenicy durum – semolina jest bez wątpienia bardzo wartościowym produktem. Stanowi bogate źródło węglowodanów i białek, dlatego przygotowane z niej produkty są polecane osobom, które muszą zregenerować siły po dużym wysiłku fizycznym. 

Semolina zawiera również sporo witamin z grupy B (niezbędne w przemianie białek, poprawiające samopoczucie, zwiększające odporność na stres, a także pomagające w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego), fosforu (wspomagającego pracę mózgu), potasu (nieprzypadkowo nazywanego pierwiastkiem życia: dotleniającego mózg, regulującego napięcie mięśniowe, ciśnienie krwi, pracę nerek i rytm serca) oraz żelaza (podstawowy składnik hemoglobiny, przede wszystkim odpowiadający za przechowywanie i transportowanie tlenu w czerwonych krwinkach).

W mące z pszenicy durum znajdziemy także sporo kwasu foliowego (niezbędny składnik diety dla kobiet w ciąży oraz osób prowadzących aktywny tryb życia) i luteiny – korzystnej dla wzroku substancji, która chroni oczy przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.

Makarony otrzymane z mąki durum charakteryzują się jasnożółtym kolorem i znacznie wyższą twardością niż makaron wyprodukowany ze zwykłej mąki pszennej.