Provoletta Ragusana (dolce), waga: 0,460kg

  • Producent: Terra Siciliae s.r.l., Sycylia_Włochy
  • Dostępność: Brak
    KOSZT DOSTAWY:
    POLSKA – GRATIS od 200zł
    WARSZAWA i OKOLICE – GRATIS od 100zł
39,56 zł
cena produktu z VAT
(82,42 zł za 1kg)

Tradycyjny sycylijski ser z mleka krowiego.

Ser provoletta ragusana jest jednym z najstarszych i najprostszych serów produkowanych w prowincji Ragusa. Robiony z masy parzonej, produkowanej z pełnotłustego, pasteryzowanego mleka krowiego (pasteryzacja polega na zagrzaniu mleka do odpowiedniej temperatury, która pozwala na zniszczenie ewentualnych drobnoustrojów chorobotwórczych wrażliwych na ciepło; podczas pasteryzacji ważne jest zachowanie cech organoleptycznych produktu), o świeżym i delikatnym smaku, jest miękki i ma kolor od mlecznobiałego do słomkowo- żółtego. Ma także bardzo łagodny, nienarzucający się zapach, który tak jak i kolor, ma związek z rodzajem paszy podawanej zwierzętom. Cechą wyróżniającą go jest gruszkowaty kształt, dawniej konieczny ze względu na dojrzewanie, bo wąska szyja służyła od obwiązywania provoli i zawieszania aby dojrzewała. 

 

Sery są pakowane próżniowo.

Przechowywać w lodówce w temperaturze od 4-8 stopni C.